#Hashtags

Hashtags, iedereen gebruikt ze tegenwoordig. Door ze te gebruiken zorg je ervoor dat je berichten makkelijker zijn te vinden. Wanneer er gezocht wordt naar een hashtag zullen er verschillende berichten tevoorschijn komen. Vaak gaat een hashtag over het onderwerp zelf of is het een afkorting van een onderwerp, evenement of gebeurtenis.

Hashtags in het algemeen

Op #socialmedia gebruiken we hashtags met verschillende doelen. De bekendste doelen voor het gebruik van de hashtags zijn het bundelen van conversaties, vindbaarheid voor je klanten vergroten of nieuwe klanten vinden. Toch kun je hashtags voor meer dingen gebruiken. Je kunt ze ook gebruiken voor het monitoren van gesprekken en het toevoegen van context, zoals een evenement of een locatie. Er zijn een paar belangrijke tips voor het gebruik van hashtags:

  • Geen witruimte: alle woorden in een hashtag schrijf je aaneengesloten. Wanneer je dit niet doet zal alleen het eerste woord van je hashtag klikbaar en dus #vindbaar zijn.
  • Cijfers: gebruik nooit alleen cijfers in een hashtag, dit werkt niet. Begin je hashtag dan ook niet met cijfers, gebruik eerst letters.
  • Geen speciale karakters: alle speciale karakters, behalve de underscores, werken niet bij een hashtag. Sterker nog: ze worden gezien als spatie. Dus wanneer je de hashtag #foome&partners gebruikt is alleen #foome een hashtag.
  • Hoofdletters: bij een hashtag maakt het geen verschil of je hoofdletters of kleine letters gebruikt. Het helpt wel bij de leesbaarheid van je hashtag.
  • Checken: check altijd je hashtag van tevoren. Met sommige onderwerpen wil je je niet associëren.
  • Houd het simpel: bij het gebruik van lange of moeilijke woorden maken mensen sneller een spelfout en daarnaast is het ook moeilijker te onthouden.
  • Lijstjes: maak van tevoren een lijstje met hashtags voor jouw bedrijf die je kunt gebruiken als je even geen passende hashtag weet. Let wel op dat je ze afwisselt. Het is tegen de richtlijnen om elke keer precies dezelfde te gebruiken.

Hashtags op LinkedIn

Op #LinkedIn zijn hashtags steeds populairder. Mensen die nog geen eerstegraads connectie zijn, kunnen jouw bedrijf ontdekken door deze hastags. Het beste is om 3 tot 5 hashtags te gebruiken, wanneer je er meer gebruikt ziet LinkedIn dit als spam. Om je bericht overzichtelijk te houden, kun je de hashtags het beste achteraan je bericht plaatsen. Daarnaast is het ook goed om de hashtags die je regelmatig gebruikt zelf te gaan volgen en om te reageren op andere mensen. Wanneer je zoveel mogelijk functies van LinkedIn gebruikt, toont LinkedIn jouw content ook meer aan andere mensen. LinkedIn ‘beloont’ het dus.

Hashtags op Facebook

Op #Facebook kun je officieel ook hashtags gebruiken, maar het heeft niet zo veel effect. Sterker nog je moet voorzichtig zijn met hashtags op Facebook, het vermindert namelijk de interactie. Let helemaal op als je berichten doorplaatst vanuit Instagram met veel hashtags. Als hier veel hashtags bij staan zal er weinig tot nauwelijks interactie zijn op Facebook. Ons advies is dan ook om nooit meer dan 1 tot 2 hashtags te gebruiken. De zichtbaarheid van je hashtags zijn afhankelijk van je eigen profiel instellingen. Als deze op privé staat, zullen onbekenden nooit jouw hashtags zien.

Hashtags op Instagram

Op #Instagram zijn hashtags erg belangrijk. Het is namelijk de allerbelangrijkste manier je vindbaarheid te vergroten. Je kunt 1 tot 30 hashtags gebruiken. Het is goed om ze te gebruiken bij je post, maar ook in je stories. Door middel van losse stickers kun je ze hier gemakkelijk toevoegen. Daarnaast is het goed om hashtags in je bio te gebruiken. Hier maak je gebruik van een specifieke hashtag die bij jouw bedrijf past. Vergeet niet om je locatie te gebruiken in je hashtag, zo bereik je ook de lokale mensen. Zorg ervoor dat je hashtags relevant zijn, wanneer dit niet zo is straft het algoritme van Instagram dit af. Als je de hashtag #computer gebruikt, maar er is geen computer te zien op de afbeelding en er is geen link naar een computer in je omschrijving, rekent Instagram deze hashtag als niet relevant. Daarnaast is het goed om gebruik te maken van branded hashtags. Dit zijn vaste hashtags die je gebruikt, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, zo ben je makkelijk terug te vinden.

Er zijn veel overkoepelende manieren om jouw hashtag zichtbaar te maken bij verschillende socialmediakanalen, maar er zitten dus ook wat verschillen in het gebruik van de hashtags voor de kanalen. Wanneer je bovenstaande tips gebruikt, zullen je hashtags en dus ook je bedrijf meer aandacht krijgen.

#Succes en we zien je hashtags wel voorbijkomen!