Het verband tussen social media en SEO; hoe de nieuwe generatie het zoekgedrag verandert

In de afgelopen jaren hebben social media en zoekmachineoptimalisatie (SEO) elkaar steeds meer beïnvloed. Waar social media vroeger vooral gebruikt werd voor bereik en om de interactie met je doelgroep op te zoeken, worden ze nu ook veel ingezet als zoekmachine. Vooral de jongere generatie (Gen Z) zien social media-apps, zoals TikTok en Instagram, als nieuwe zoekmachine. Het is dus heel interessant voor je strategie om in de gaten te houden op welke manier deze jongeren deze platforms gebruiken. Wij leggen je uit hoe jij jouw social kanalen optimaal optimaliseert.

Besteed extra aandacht aan visuele content

Platformen zoals TikTok en Instagram bieden veel visuele content, die vaak aantrekkelijker is dan tekst gebaseerde zoekresultaten. Video’s en afbeeldingen brengen sneller en duidelijker informatie over. Daarom is het erg belangrijk om je kanaal zo in te richten dat de zoeker gelijk ziet wat je aanbiedt. Zorg ervoor dat je feed er netjes uitziet door bijvoorbeeld het gebruik van templates en professionele foto’s.

Betrouwbaarheid van influencers

Veel jongeren vertrouwen op influencers en content creators voor aanbevelingen over bepaalde diensten of producten. Ze zien deze figuren als betrouwbaarder dan recensies op traditionele zoekmachines. Veel van deze influencers hebben ontzettend veel volgers en werken samen met bekende merken. Hierdoor creëren ze een bepaalde autoriteit waar de volgers in meegaan. Samenwerkingen met influencers kunnen de zichtbaarheid, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van een merk aanzienlijk vergroten. Door influencers in te schakelen, kunnen bedrijven inspelen op voorkeuren en het vertrouwen van de (jonge) gebruikers.

Interactieve content

Social media bieden mogelijkheden voor directe interactie. Gebruikers kunnen vragen stellen, opmerkingen achterlaten en snel reageren. Dit geeft een gevoel van gemeenschap en directe betrokkenheid. Zorg er daarom voor dat jouw posts ook interactie oproepen. Stel bijvoorbeeld een vraag waar gebruikers antwoord op moeten geven in de comments en ga het gesprek met ze aan. Wat ook belangrijk is om de juiste hashtags te gebruiken. Onderzoek welke hashtags populair zijn binnen je branche en gebruik ze strategisch in je post om je bereik te maximaliseren.

Social media strategie

De relatie tussen social media en SEO wordt steeds belangrijker, vooral met de veranderende zoekgewoonten. Bedrijven moeten zich aanpassen aan deze trends door de SEO-strategie te integreren met social media marketing. Het begrijpen van deze dynamiek is essentieel voor het succes in de moderne digitale marketingwereld. Heb je hulp nodig met je social media strategie? Neem vooral contact met ons op, we denken graag met je mee!

Contact

Daag ons uit!

Contact Form

Vragen over SEO of SEA?

Bel of stuur direct een mailtje naar onze expert Naomi!